Loading...
HUF EUR
Biztonságos fizetés az OTP Bank NyRt. internetes felületén
Gomoa shop
+36 (20) 298-8250
https://gomoa.net
info@gomoa.net
Copal fagyanta
Copal fagyanta

Copal fagyanta

Ezt a terméket eddig 149 alkalommal vásárolták meg!
Válassz kiszerelést

750 Ft375 Ft

Termék kód: HER0016/1

Termékleírás

A copal egy gyantafajta amit növényi nedvből állítanak elő. A kifejezés az aromás fagyantákra utal amelyeket az ősi közép-amerikai kultúrák használtak illatos füstölőnek és más egyéb célokra. Még általánosabban részben megkövült gyantás anyagot takar, amely a polimerizálódás és keményedés közti fázisban van, valahol a ragadósabb gyanták és a borostyán közt. Maga a copal szó a nahuatl nyelvből a copalli szóból ered, amely füstölőt jelent.
 
A copal szó még mindig használatos a mexikói és közép amerikai őslakosok közt füstölőként az izzasztókunyhó szertartás során. Különböző formákban lelhető fel. A kemény, borostyánszerű sárga copal a kevésbé drága variáns. A fehér, kemény, tejszerű, ragacsos anyag jóval drágább verziója ugyanannak a gyantának.
 
A copal Kelet-afrikában is ismert, (a Hymenaea verrucosa faj) kezdetben füstőlőként volt keresett, majd a 18. szd. során az európaiak a lakkozáshoz értékes anyagot fedeztek fel benne. Széleskörben elterjedt a bútor és kocsigyártás során. A késői XIX. ill. korai XX. századra az angol és amerikai lakkgyártók vonatkocsikon alkalmazták, jelentősen felduzzasztva ezáltal a keresletet.
 
Kelet-afrika egyértelműen nagy mennyiségű félig fosszilis copallal rendelkezik, amit 1-2 m mélyen az élő copal fák alatt találtak, ami valószinűleg a megelőző évezredek alatt itt élő copal fák maradványa. Ez a félig megkövült copal keményebb lakkot eredményez. A megkövesedett copal szintén jól ismert Új-Zélandon, Japánban, a Dominikai Köztársaságban, Kolumbiában és Madagaszkáron is. Gyakran borostyán közé sorolják ill. aként értékesítik. A legutóbbi tudományos kormeghatározás szerint a Madagaszkáron és Kolumbiában talált félig megkövült copal általában nem idősebb 200 évnél. A copal könnyen megkülönböztethető az eredeti borostyántól a világos citromsárga színe miatt, valamint ha a felszíne aceton vagy kloroform hatására ragadóssá válik.

 

KIZÁRÓLAG AROMATERÁPIÁS CÉLRA ÉS KÜLSŐ FELHASZNÁLÁSRA HASZNÁLHATÓ! NEM EMBERI FOGYASZTÁSRA! GYERMEKEKTŐL TÁVOL TARTANDÓ!

Vélemények

Nincs vélemény a termékről.

Az itt található információk a gyártó által megadott adatok. A gyártók a termékek adatait bármikor, elõzetes bejelentés nélkül megváltoztathatják. Változásért, eltérésért nem tudunk felelõsséget vállalni! A fent látható kép illusztráció. A termék a valóságban eltérõ lehet. Szettjeink az aktuális raktárkészlethez igazodva  változhatnak, de erről mindig időben tájékoztatjuk a vásárlót.