Loading...
Biztonságos fizetés az OTP Bank NyRt. internetes felületén
Gomoa shop
Etiópiai tömjén

Etiópiai tömjén

Termék kód: HER0094/1

gramm:
50 g375 Ft

750 Ft375 Ft

Termékleírás

A balzsamfafélékhez (Burseraceae) tartozó fák közül sok faj fontos gyanta-és füstölögtetőszer-alapanyag. A tömjén az ún. Boswellia-fák kérgéből kivont mézgás rezin. A Boswellia-nemzetség fő elterjedési területe Északkelet-Afrika, a Sínai-félsziget, és Arábia. Talán a legnagyobb jelentőségre szert tett füstölögtetőszer a keresztény, zsidó és arab vallási ceremóniák során. Gyantát, mézgát, és akár 7tömeg%-nyi mennyiségben tartalmaz illóolajokat. Színe változó lehet: a Jeruzsálemből származó tömjén például élénk korallvörös, míg az afrikai fajták többnyire sárgás színűek. A legelterjedtebb az Etiópióban termelt fajta.

Íze zamatos, fás-fűszeres. Hevítve jellegzetes illatot fejleszt, melynek spirituális hatást tulajdonítanak: segíti lelassítani a gondolatfolyam sebességét, és sajátos atmoszférát teremt. A fák némelyike pár hónap alatt több kg gyantát is ad legtöbbször, bár a gyűjtés módja helyenként eltérő. Legelső használata az ókori Egyiptom területére vezethető vissza, de ma már érdekes módon a japán sintoista és hindu vallásokban is meghatározó kellék, mint a hajókon zajló kereskedelmi fellendülés óta széles körben és változatban elterjedt illatanyag.

Az újszülött Jézusnak a napkeleti bölcsek aranyat, tömjént, és mirhát vittek (Máté evangéliuma).Bizonyítottan görcsoldó, szorongásoldó, sebgyógyító, feszültségoldó, és fájdalomcsillapító tulajdonságai is vannak. A tömjénből kivont olaj is fontos alapanyag fitoterápiás alklamazásokban. A tömjén ezenkívül a magyar népi hiedelemvilágban is elterjedt, mint rontáselhárító. Az i.e 3. század és Krisztus születése utáni 2. század között virágzó tömjénút Egyiptomot, Indiát és Arábiát kötötte össze.

A tömjén mellett persze másfajta luxuscikkek is terítékre kerültek: mirha, indiai fűszerek, ébenfa, selyem, arany, stb. A feljegyzések alapján nagyon valószínűnek tűnik, hogy az ókorban a legfontosabb tömjénellátó területek Szaúd-Arábiában, illetve Afrikában voltak. Nem szabad kihagynunk persze Jemen és Omán szerepét, mint tengeri kereskedelmi központok.

Égetés nélkül izzítva érdemes kipróbálni.

Vélemények

Nincs vélemény a termékről.

Az itt található információk a gyártó által megadott adatok.
A gyártók a termékek adatait bármikor, elõzetes bejelentés nélkül megváltoztathatják.

Változásért, eltérésért nem tudunk felelõsséget vállalni!
A fent látható kép illusztráció. A termék a valóságban eltérõ lehet.
Szettjeink az aktuális raktárkészlethez igazodva  változhatnak, de erről mindig időben tájékoztatjuk a vásárlót.