Loading...
Biztonságos fizetés az OTP Bank NyRt. internetes felületén
Gomoa shop
Fehér üröm (Artemisia absinthum) mag

Fehér üröm (Artemisia absinthum) mag

Termék kód: HER0223/1

Darab:
1000 darab2 000 Ft

2 000 Ft

Termékleírás

A fehér üröm hazánkban is elterjedt, már a középkor óta széleskörűen használt gyógy-és fűszernövény. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó évelő növény, amely szerte ágazó gyökérzettel rendelkezik. A napos száraz helyeket kedveli, ezért a termesztése a parlagokon történik. Kellemes fűszeres illata az egész növényre jellemző. A virágzása júniustól augusztusig történik, ekkor sárga apró virágokat növeszt. Csírázóképessége 50-60%-os, a mag 1-2 évig csírázik ki, 12-18 nap alatt kel ki.

A fehér üröm amellett, hogy jól ismert alkotóeleme az méltán híres és hírhedt abszint likőrnek, többféle gyógyhatással is bír. Az abszinth hallucinogén és euforizáló hatásáért az ürem α-thujone (alfa thujon) illóolaj komponense felelős.A fehér üröm hatóanyagai (monoterpének) nem csak tömény szeszben oldódnak ki. Hagyományos vermutok (ürmösborok) készítésének elengedhetetlen alapanyaga.

A századforduló művészei körében nagy népszerűségre tett szert az abszint, a ma újból előkerült 70-80%-os alkoholtartalmú ital. Hagyományosan úgy készült, hogy finomszeszben áztatták bizonyos gyógynövények vászonzsákokba gyűjtött keverékét, egy azonban mindegyik receptben közös volt: alapjuk a fehér üröm. Másféle aromás, és keserűanyagokban dús fűszernövények is belekerültek, pl. mentafélék, ánizs, stb. Az alkoholos „oldat” ily módon intenzív zöld színt kapott, a kioldódó színanyagoknak köszönhetően. A hagyományos abszintot azonban betiltották, mivel olyan magas alkoholtartalma volt, hogy az könnyen elbutuláshoz vezethetett.

 

Általános csíráztatási tudnivalók:

 

Nem emberi fogyasztásra! Felhasználása kizárólag botanikai mintaként!

 

Vélemények

Nincs vélemény a termékről.

Az itt található információk a gyártó által megadott adatok.
A gyártók a termékek adatait bármikor, elõzetes bejelentés nélkül megváltoztathatják.

Változásért, eltérésért nem tudunk felelõsséget vállalni!
A fent látható kép illusztráció. A termék a valóságban eltérõ lehet.
Szettjeink az aktuális raktárkészlethez igazodva  változhatnak, de erről mindig időben tájékoztatjuk a vásárlót.