Loading...
HUF EUR
 SimplePay INFO
Gomoa shop
+36 (20) 298-8250
https://gomoa.net
info@gomoa.net
William S. Burroughs: Meztelen Ebéd (könyv)
William S. Burroughs: Meztelen Ebéd (könyv)

William S. Burroughs: Meztelen Ebéd (könyv)

Nincs Raktáron

3 500 Ft

Nincs Raktáron
Előrendelés
 A termék ára eltérhet a boltjainkban elérhető termék árától.
Termék kód: HED0899 Garancia: Jogszabály szerint, ársávos* A webshopon látható készlet, nem egyezik meg a
boltjaink készletével.

A boltjaink készletről érdeklődjön telefonon, boltjaink
elérhetőségei itt találhatóak.

Termékleírás

William S. Burroughs: Meztelen Ebéd (Cartaphilus Könyvkiadó, Budapest, 2010.)

Eredeti cím: Naked Lunch

(290 oldal, kemény kötés)

Burroughsnak, a 2. világháború utáni amerikai irodalom fenegyerekének első magyarul megjelenő regénye olyan világot mutat be, amelyet a szerző – miután két évtizeden át volt krónikus kábítószer-élvező és kereskedő tudományos alapossággal ismer: a szenvtelen, érzelmektől mentes erőszak világát. E sötét pokolbugyorban az ember teljesen kiszolgáltatottan, önnön szenvedélye rabjaként elveszti kapcsolatát a valósággal, a víziók, rémálmok, egy képzelt valóság birodalmába sodródik. Morbid humorral, iróniával elbeszélt, apró történetekből összemontírozott regény a Meztelen ebéd, amely szerkezetében is követi a drogok előidézte látomások logikáját, illetve logikátlanságát, az áldozatul esettek nyomorúságos széthullását, testi, lelki, fizikai leépülését, pusztulását.

Fülszöveg:

„Olyan ez a könyv, hogy minden lapja szétfröccsen minden irányba, távlatok kaleidoszkópja, dallamok, utcai zajok, fingok, zavargások egyvelege, és benne a kereskedelem páncélszekrényajtainak döngése, a fájdalom, a pátosz sikolyai, a csak szenvelgő sikoltások, párzó macskák, fészkükből kivert madarak rikoltása, szerecsendiótól transzba esettek profetikus makogása, reccsenő nyakak és visító mandragórák, orgazmuslihegés, a heroin hajnalnémasága a tikkadó sejtekben, a kairói rádió üvöltése, mint egy dohányárverés, ahol elszabadult a pokol, és a Ramadán fuvolái, melyek úgy legyezik a beteg narkóst, ahogy a piásokra szakosodott, finom markeces kutatja érzékenyen tapogató ujjaival a szürke metróhajnalban a kettéhajtott, zöld hasú ropogást…”

William S. Burroughs (1914–1997) élete regényesebb volt, mint összes írása egybevéve. A Harvardon diplomázott. Bécsi gőzfürdőkben fiúkat csípett föl. Jugoszláviában házasodott. Mexikóvárosban véletlenül lelőtte az élettársát. Yagé után kutatott Dél-Amerikában. Marokkóban hónapokig lakott egy férfibordélyban. Párizsban elítélték ópiumcsempészésért. Látható a Beatles egyik lemezborítóján. Neki tulajdonítják a „heavy metal” zenei címke kiötlését.
A regénye nyomán készült kultuszfilmet David Cronenberg forgatta 1991-ben.

Hátlap:

William Lee, a szerző alteregója a zsaruk elől menekülve és a következő adag gyötrő szükségétől hajtva pszichedelikus kalandra indul. Szürreális világok birodalmába sodródik: előbb Mexikóban bukkan föl, majd Szabadföldön, a Piacon, Interzónában, végül pedig a víziószerű New Yorkban. Szinte cselekmény nélkül, rövid jelenetek, történetek szenvtelenül előadott montázsában bomlik ki élményeinek sora: narkósok kínjai, perverz orgiák, vérontás és a pokol ezer más bugyra.
A Meztelen ebéd a beat-mozgalom fenegyerekének kultikus műve, a XX. századi amerikai irodalom egyik leghírhedtebb és legnagyobb hatású regénye. A nyers szenvtelenséggel és kíméletlenül őszinte hangon megszólaló írás széthullást mutató szerkezete a drogos hallucinációk logikátlanságát tükrözi. Ez a riasztóan brutális, mégis gyakran szórakoztatóan abszurd, morbid humorú rémálom, mely hű képet fest a kábítószer rabjainak nyomorúságos testi, lelki és erkölcsi leépüléséről, páratlan erejű beavatás a lét sötét titkaiba.

„A Meztelen ebéd a lélek pusztulását érzékelteti, sokkal mélyebben, mint bármely általam ismert modern regény. A mű annak látomása, hogyan cselekszik az emberiség, ha tökéletesen elválasztódik az örökkévalóságtól.”

Norman Mailer

 

Vélemények

Nincs vélemény a termékről.

Az itt található információk a gyártó által megadott adatok. A gyártók a termékek adatait bármikor, elõzetes bejelentés nélkül megváltoztathatják. Változásért, eltérésért nem tudunk felelõsséget vállalni! A fent látható kép illusztráció. A termék a valóságban eltérõ lehet. Szettjeink az aktuális raktárkészlethez igazodva  változhatnak, de erről mindig időben tájékoztatjuk a vásárlót.